Stilul industrial – minimalismul de bun gust de care are nevoie casa ta


Cererea de proiecte de design interior in stil industrial a crescut foarte mult in ultima perioada datorita imbinarii perfecte a doua lumi diferite: cea veche, in care contrastele erau in centrul atentiei, si cea moderna, care se remarca in special prin eleganta. Stilul industrial necesita un studiu aprofundat si foarte multa atentie atunci cand vrei sa il aplici in locuinta ta, astfel incat sa nu creezi un aspect vizual greoi si foarte incarcat. Inainte de toate, trebuie sa stii ca este nevoie sa renunti de tot la unele materiale si texturi daca vrei sa reamenajezi in stilul industrial chic, care nu se va demoda niciodata.

Stilul industrial este, de cele mai multe ori, inteles si asociat gresit cu aspectul unei mansarde vechi, nefinisate, cu lemn, caramizi si ferestre mari din metal. Aceste lucruri nu sunt complet neadevarate, insa o amenajare in stil industrial inseamna mult mai mult decat atat. Ne-am propus ca in acest articol sa iti impartasim ceea ce stim despre stilul industrial si sa iti oferim cateva exemple relevante prin care sa il ilustram. Stilul industrial in Romania nu este inca foarte bine dezvoltat, insa avem incredere ca aceste lucruri se vor schimba in viitorul apropiat.

Cuprins:

  1. Stilul industrial – definitie si origini
  2. Design interior industrial – caracteristici cheie de luat in calcul
  3. Stil industrial in design interior – cum il aplici la tine acasa?

1. Stilul industrial – definitie si origini

Dupa cum iti poti da seama si din denumire, stilul industrial isi are originile de pe vremea Revolutiei Industriale, adica de la inceputul secolului XX. Odata cu sfarsitul celei de-a doua revolutii industriale, majoritatea fabricilor s-au inchis, ramanand goale din cauza tendintei din ce in ce mai mare spre globalizare. Acest lucru a dus spre o populare excesiva a oraselor incepand cu anii ’90. Lipsa locuintelor rezidentiale a dus la transformarea si ocuparea fabricilor inchise in cartiere de locuit. In acest fel, oamenii au profitat de arhitectura fabricilor industriale si de materialele de inalta calitate ramase in urma dupa inchiderea lor, astfel incat a aparut stilul industrial. Dar haide, mai bine, sa facem un scurt istoric al celor mai importante evenimente care au dus la aparitia stilului industrial.

stil industrial, interior

In anii 1760, Revolutia Industriala a marcat inceputul productiei in masa in Europa si Statele Unite ale Americii. Fabricile au fost inceputul arhitecturii industriale, cu ferestre mari, cu panouri pentru a lasa aerul proaspat si lumina naturala sa patrunda in interior, podele cu smocuri, planuri deschise si pereti de caramida. Multe dintre aceste elemente au fost gandite initial pentru siguranta. De exemplu, tencuiala care acopera in mod traditional peretii de caramida a fost un pericol de incendiu si, astfel, s-a ajuns la concluzia ca peretii din caramida trebuie lasati in starea lor naturala, neacoperiti de alte materiale de constructie. In anii 1870, o a doua revolutie industriala a dus la construirea de fabrici mai mari, pe masura ce afacerile si-au consolidat operatiunile sub un singur acoperis. Aceste structuri au necesitat materiale de constructie mai solide si rezistente, cum ar fi betonul si otelul. Primele becuri Edison, o caracteristica principala a iluminatului industrial, au fost inventate in 1879.

In timp ce vechile fabrici existau de aproape 250 de ani, stilul industrial a ajuns „celebru” in anii 2000, cand New York si alte zone urbane se confruntau cu lipsa locuintelor. Fabricile au fost transformate in apartamente industriale de tip open space. Recent, cresterea minimalismului a dus la o adoptare in masa a designului interior industrial, deoarece elementele rustice si refolosite se potrivesc de minune cu liniile curate, drepte care populeaza designul modern si minimalist. Acum este prezent chiar si in stilurile urbane si in case mari, suburbane, care au planuri deschise, ferestre mari si palete de culori neutre. Stilul este, de asemenea, popular in designul scandinav, unde paleta neutra, pielea si utilizarea lemnului si a altor materii prime se amesteca bine cu hygge, stilul mai confortabil, minimalist.

interior comoda si tv

Cu alte cuvinte, stilul industrial inseamna sa creezi un design interior destul de aerisit, fara prea multe piese de mobilier, insa totul trebuie sa aiba ca sursa de inspiratie aspectul fabricilor si depozitelor din secolul XX. Stilul industrial este dominat de lemn, caramida si metal, insa poti folosi si cateva materiale reciclate. De asemenea, atunci cand se planifica realizarea unei camere sau a unei case in stil industrial, trebuie sa se tina cont si de un aspect foarte important: toate piesele de mobilier si cele de decor trebuie sa fie cat mai simple, iar nuantele alese cat mai neutre. Aspectul final trebuie sa fie unul minimalist pentru a se incadra in stilul industrial.

Sa stii ca stilul industrial poate fi considerat ecologic, avand in vedere faptul ca este incurajata utilizarea de materiale vechi si reciclarea lor pentru crearea unor noi piese de mobilier sau elemente de decor. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt mult mai simple; acest stil nu are nevoie de foarte multe detalii sofisticate, ci doar de punerea corecta in lumina reflectoarelor a materialelor naturale despre care ti-am povestit la inceputul capitolului.

2. Design interior industrial – caracteristici cheie de luat in calcul

In cazul in care vrei sa iti redecorezi casa in stil industrial, iti venim in ajutor si iti oferim o lista cu cele mai importante caracteristici ale acestui stil, astfel incat sa creezi un decor ca la carte.

In primul rand, poti incepe prin a face o introspectie a lucrurilor pe care le ai prin casa, in ideea ca poate gasesti cateva elemente de decor care ar putea fi „salvate” si integrate in stilul industrial. Elimina din start tesaturile pufoase, asa cum este plusul, pentru ca nu se potrivesc absolut deloc cu acest stil. In atentia ta ar trebui sa fie lemnul, piatra naturala, fierul, cuprul sau aluminiul. Cele mai reusite amenajari interioare in stil industrial contin podele din lemn, grinzi facute din otel (sau lemn) si mese sau blaturi din piatra ori din lemn masiv.

stil interior minimalist

In al doilea rand, trebuie sa ne gandim la paleta de culori atunci cand facem amenajari in stil industrial. Insa, aici, lucrurile sunt destul de simple, pentru ca trebuie sa te bazezi in special pe nuante de negru, gri si alb. Cu toate acestea, ai posibilitatea de a alege si o nuanta diferita fata de paleta de culori acceptata in acest stil, pentru a-ti exprima personalitatea, insa ai grija sa nu exagerezi. Cel mai bine ar fi sa optezi pentru elemente de decor de mici dimensiuni sau pentru tablouri. Nu iti face probleme daca nu gasesti piese de mobilier sau elemente de decor in aceste nuante care sa fie pe gustul tau. Daca iti achizitionezi o vopsea de tip spray, le poti vopsi singur acasa in doar cateva minute.

In al treilea rand, stilul industrial este despre forme. Asa cum era de asteptat, este vorba despre linii si forme drepte, in special, dar acest lucru nu inseamna ca nu poti integra si linii curbe sau diferite forme abstracte. Exact cum ti-am spus si in legatura cu nuantele, si aici trebuie sa ai grija la proportii. Cauta decoratiuni in stil industrial, pentru ca exista pe piata si astfel de modele in forme ceva mai abstracte sau rotunjite, si limiteaza-te doar la atat.

In ultimul rand, vom vorbi despre limitari. Asa cum ti-am povestit si la inceputul acestui articol, stilul industrial este cat mai simplu si minimalist. In acest sens, evita sa cumperi accesorii, mai ales pentru dormitor. In schimb, poti opta pentru obiecte de decor mari, realizate din structuri metalice in locul celor de mici dimensiuni.

stil interior dormitor

3. Stil industrial in design interior – cum il aplici la tine acasa?

Dupa ce am expus toate regulile de care ar trebui sa tii cont atunci cand vrei sa integrezi stilul industrial in proiectul tau de design interior, a venit timpul sa iti oferim si cateva trucuri pe care sa le aplici atunci cand te apuci de redecorari. Pentru inceput, gandeste-te cum poti crea un spatiu deschis la tine in casa. Casele in stil industrial ofera o impresie de mult spatiu si din acest motiv este recomandat un plan open space. Atunci cand ai la dispozitie mult spatiu, s-ar putea sa ai tendinta de a-l aglomera cu foarte multa mobila sau cu alte elemente de decor, asa ca nu uita sa mentii totul cat mai simplist posibil.

Apoi, incepe sa te gandesti la paleta de culori neutra despre care iti povesteam in capitolul anterior. Unul dintre lucrurile pe care le vei observa la casele in stil industrial este ca nuantele indraznete sunt salvate pentru detaliile mici, in timp ce cea mai mare parte a spatiilor radiaza in tonuri neutre. Stilul se bazeaza, in principal, pe combinatii de culori neutre pentru a crea un aspect curat si minimalist, iar totul trebuie sa fie intr-o armonie perfecta. Pentru o baie in stil industrial, un perete realizat din caramida expusa si nefinisat la perfectie, alaturi de cateva placi albe reprezinta o combinatie ideala pentru stilul industrial. Iar daca integrezi si elemente de decor sau piese de mobilier din sticla incadrata in metal (de preferat de culoare neagra), poti spune ca ai reusit sa aduci stilul industrial la tine acasa.

In continuare, combina metalul cu lemnul. Amestecarea de materiale vechi si noi este una dintre caracteristicile definitorii ale stilului industrial, care nu va disparea niciodata. Cel mai bun mod pentru a obtine acest contrast este prin combinarea diferitelor tipuri de metal si lemn in designul general al casei. Spre exemplu, intr-o baie realizata conform principiilor stilului industrial, poti pune accentul pe parti realizate din lemn reconditionat, iar in decor mai poti integra si o oglinda incadrata intr-o rama facuta din otel. Apoi, asigura-te ca piesele de iluminat sunt alese conform temei. Majoritatea obiectelor de iluminat care se incadreaza in industrial sunt realizate din metal si, de cele mai multe ori, sunt de dimensiuni mari.

stil interior baie

Cand vine vorba despre podea, ia in considerare ideea de a-ti face una din beton lustruit. Desi podelele din lemn sunt cele de baza in stilul industrial, betonul lustruit este o optiune mult mai moderna si, in plus, este si mult mai ieftina. Evidentiaza tevile expuse pentru ca unul dintre elementele de semnatura ale unei camere de zi in stil industrial este prezenta caracteristicilor pe care majoritatea oamenilor tind sa le ascunda, cum ar fi conductele si tevile. Daca nu ai tevi neacoperite prin casa, le poti „crea” tu din profile decorative de interior sau cu barne decorative – acestea din urma sunt chiar un must have in stilul industrial. Daca stii cum sa le combini si unde sa le aplici, vei obtine un design foarte reusit. Nu uita sa incluzi si cateva accesorii industriale. Cheia succesului pentru a crea un aspect industrial este sa te faca sa te simti ca si cum ai fi intr-o fabrica. Utilizarea accesoriilor potrivite stilului industrial este cea mai buna modalitate de a face acest lucru. Foloseste piese de decor asemanatoare obiectelor care se gasesc intr-o fabrica sau opteaza pentru elemente din piele sau fotografii de epoca pentru a crea un design special.

stil industiral interior living

Speram ca ti-am oferit suficiente detalii despre stilul industrial pentru amenajari interioare, astfel incat sa ai o baza atunci cand incepi lucrarile. Te sfatuim sa iti redecorezi toata casa in stilul industrial pentru un aspect vizual general placut. Nu te limita doar la o singura camera pentru ca, in acest fel, nu vei reusi sa aduci la viata acest stil. Este posibil chiar sa il pui in umbra cu restul decorului casei si ar fi pacat. Toate elementele cu care ti-ai decorat casa vor fi extrem de rezistente in timp datorita materialelor brute si foarte putin prelucrate. Insa, poti veni la perioade regulate de timp cu cateva produse de intretinere pentru lemn si mobilier, ca sa te asiguri ca designul casei tale in stil industrial ramane intact chiar si dupa multi ani. In magazinul nostru online gasesti toate produsele de care ai nevoie pentru constructii si reamenajari, iar pe blogul nostru ai la dispozitie multe alte articole care au rolul de a te ajuta sa decorezi cu gust, in timp ce alegi doar produse de calitate.



Sursa foto: freepik.com.

Comentarii