Cu totii ne dorim o casa moderna, camere primitoare si complet functionale in care sa ne putem relaxa dupa o zi lunga. Daca ai facut pana acum mici cautari, cu siguranta ai intalnit fotografii in care ai observat noile tendinte in materie de design interior. Baia a inceput sa fie considerata a fi un spatiu de recreere si relaxare, multi oameni dorindu-si sa creeze un mini spa chiar la ei acasa. Astfel, se remarca tot mai mult in ultimii ani moda toaletelor suspendate.
Instalarea unui WC suspendat se realizeaza in mai multe etape: indepartarea vechiului WC, adaptarea instalatiilor sanitare, instalarea rezervorului, cadrul si mecanismul, imbracarea cadrului cu mobilier sau cofraj si instalarea vasului, placa de spalare si trapa. In continuarea acestui articol ti-am pregatit cateva sfaturi, astfel incat sa poti face o instalare rapida, fara batai de cap.
Cuprins:
- De ce sa optezi pentru montarea unui WC suspendat?
- Montajul WC-ului suspendat pas cu pas - la ce inaltime se monteaza si cum se instaleaza
1. De ce sa optezi pentru montarea unui WC suspendat?
Alegerea toaletelor suspendate este o optiune extrem de cautata in ultima perioada, pentru ca este o combinatie de estetica (doar vasul de WC este vizibil), confort (tu alegi inaltimea la care vrei ca vasul de WC sa fie montat) si igiena (vasul de WC nu are picioare, deci este mai usor de curatat, iar proliferarea microbiana este redusa avand in vedere faptul ca rezervorul este ascuns).
Procesul de instalare a unui WC suspendat este mai complex si mai costisitor decat in cazul unui WC clasic. Cu toate acestea, avand in vedere avantajele oferite, un WC suspendat este esential astazi in noile constructii ori in caz de renovare a celor vechi. Baia ta nu trebuie sa fie gandita in vreun stil anume, deoarece toaletele suspendate se potrivesc perfect in orice tip de design, acesta fiind si motivul pentru care sunt atat de cautate acum.
In magazinele de profil vei gasi modele variate de WC suspendat, insa montajul este, in general, acelasi. Totusi, unele masuratori sau parti pot varia, la fel si gradul de finisare sau usurinta de manevrare si instalare. Din acest motiv, te sfatuim sa citesti cu mare atentie instructiunile cu care vine la pachet produsul achizitionat.
2. Montajul WC-ului suspendat pas cu pas - la ce inaltime se monteaza si cum se instaleaza
La fel ca in cazul montajului oricarui alt produs, trebuie sa faci cateva pregatiri inainte sa te apuci de treaba.
Pregatirea instalatiei
Pentru inceput, trebuie neaparat sa opresti alimentarea cu apa de la robinet. Daca inca ai vechiul vas de WC in baie, ai grija sa golesti rezervorul inainte sa dezasamblezi totul (intai rezervorul, apoi vasul). In cazul in care este necesar, schimba intrarea de apa. Trebuie doar sa tai conducta de cupru, sa ii cureti capatul prin slefuire si sa introduci un racord cu doua exterioare.
Urmatorul pas este reprezentat de reducerea nivelului de scurgere a apei pana la 5 milimetri. Dupa asta, este necesar sa introduci un manson de reparatie in scurgere, sa slefuiesti ambele capete si sa le acoperi cu un adeziv inainte de a le introduce in scurgere. Daca este cazul, astupa temporar scurgerea pentru a evita mirosurile neplacute.
Montajul cadrului
Aici trebuie sa instalezi propriu-zis toaleta suspendata. Asigura-te, mai intai, ca ai citit toate instructiunile de montaj inainte sa asamblezi si sa insurubezi toate stifturile si intariturile cu care vine echipata toaleta. Dupa ce le-ai fixat si strans usor cu mana, strange ajutandu-te de o cheie plata sau de un clichet. Apoi aseaza consolele de sustinere pe rezervor si monteaza tubul de spalare.
Asigura-te ca introduci toate garniturile si ca apesi tuburile si elementele de fixare pana la capat. Ataseaza ansamblul la sasiu in fanta furnizata prin clipsare si ataseaza consolele de montare. Presiunea de pe rezervor trebuie sa fie uniforma, iar suruburile nu trebuie sa fie prea stranse pentru a evita deteriorarea ulterioara a plasticului. Instaleaza picioarele la capatul cadrului. Monteaza flansa de esapament pe cadru si fixeaza conducta in ea. Un sistem cu clema permite atasarea acestuia la cadru, insa acest lucru nu este valabil pentru toate modelele de WC suspendat de pe piata.
Instalarea cadrului de sustinere
La acest pas, trebuie sa tragi o linie verticala de la axa de drenaj pentru a pozitiona vasul si inaltimea cadrului de sustinere. Cu ajutorul contorului, traseaza o prima linie la 40 de centimetri pentru vas (inaltimea care trebuie definita dupa cum consideri ca este necesar si comod pentru tine, de la 40 de centimetri la 45 de centimetri), o a doua linie la 1 metru (A) si o a treia linie la 1.08 metri (B), unde desenezi locatia consolelor de perete – acestea sunt, in general, cele mai intalnite recomandari ale producatorilor.
Pozitioneaza rackul si verifica masurarea si amplasarea – intrarea si iesirea apei, distanta dintre rack si perete, in functie de adancimea cadrului. Daca este necesar, adauga fitinguri de tip manseta. Nu uita sa marchezi pe podea si locurile unde vor fi fixate picioarele cadrului de sustinere.
Reglarea si atasarea cadrului de sustinere
Instaleaza teava de evacuare si in cazul in care consideri ca este necesar, unge si introdu mansonul. Verifica inaltimea conductei (masoara si taie daca este necesar) si cadrul de sustinere cu marcajul. Gaureste cu burghiul corect pozitia suporturilor si picioarelor si introdu suruburi pentru a monta suportul. Asigura-te ca indepartezi praful de pe orificii, astfel incat busoanele sa se potriveasca perfect, si ca reglezi inaltimea raftului in functie de marcajul (A) despre care ti-am povestit putin mai sus.
Fixeaza picioarele si verifica bine cadrul inainte de a-l fixa cu suruburi. De asemenea, regleaza picioarele dupa cum consideri că este necesar. Introdu tijele filetate cu piulite si saibe pe suporturi si regleaza firul cu plumb al cadrului prin reglarea tijelor filetate. Verticalitatea poate fi verificata la nivelul bulei. Blocheaza ansamblul, aseaza clemele consolelor pe perete si pune colierul pe conducta de golire. Fitingurile din PVC sunt intotdeauna montate in alb inainte de a fi lipite pentru a verifica locatia lor corecta in instalatie.
Instalarea sistemului de tragere a apei
Scoate sistemul de transport al apei printr-o simpla tragere, insa ai grija sa nu deteriorezi mecanismul sau furtunul. Conecteaza apa rece la robinet dupa scoaterea capacului si ataseaza furtunul la robinet fara a uita de garnituri.
Mai intai, directioneaza supapa de alimentare in directia mecanismului. Verifica etanseitatea circuitului prin deschiderea apei – nu uita sa opresti supapa cadrului. Apoi, verifica si asigura-te de faptul ca supapa functioneaza corespunzator. Poti face acest lucru prin deschiderea acesteia in timp ce directionezi furtunul intr-o galeata pentru a colecta apa. Conecteaza furtunul la mecanismul de spalare si instaleaza sablonul de suport al placii. Trebuie sa apesi constant pentru a-l introduce si fixa corect. Nu uita sa cumperi doar produse de calitate pentru a te asigura ca rezista in timp. Rezervoare WC gasesti pe site-ul nostru, atat clasice, cat si incastrabile.
Instaleaza placa (pe care trebuie sa o tai putin inainte) pentru cadrele de sprijin sau alege o placare din gips-carton in cazul in care consideri ca este o varianta mai simpla si accesibila pentru tine. Transfera dimensiunile pe placa care acopera partea din fata a sasiului – teava de scurgere, suporturile si toaleta – cu sabloanele de taiere corespunzatoare. Urmareste si taie placile laterale ale sasiului inainte de a le atasa cu piesele de fixare necesare. Tine minte ca peste acel placaj din gips-carton trebuie sa aplici vopsea sau tapet. Important este ca indiferent de varianta aleasa, sa ai grija sa optezi pentru ceva impermeabil. In caz contrar, din cauza umezelii ridicate din baie, exista un risc de aparitie a mucegaiului. Totusi, mai exista o varianta, si anume: acoperirea cu cofraj. Acesta este foarte usor de montat si demontat, spre deosebire de o placare din lemn sau gips-carton, iar costul de achizitie este si el mai accesibil.
Montarea vasului de toaleta
Asambleaza furtunul de golire si spalare pe care trebuie sa il introduci in vasul de toaleta, in locatia sa finala – asigura-te ca le fixezi impreuna. Ai grija sa nu deteriorezi garniturile atunci cand introduci furtunul. Din acest motiv, iti recomandam sa rotesti furtunul in timp ce il introduci in vasul de toaleta, astfel incat sa nu strici garniturile.
Marcheaza pozitia lor cu o pasla prin tragerea penei de-a lungul orificiului vasului de toaleta. Trebuie sa stii ca de preferat este sa utilizezi o pasla cu un varf subtire. Scoate conductele din vas si introdu-le in locatia lor finala. Apoi, fixeaza-le inauntru. Marcheaza pozitia lor cu o pasla prin tragerea penei de-a lungul iesirii evacuarii si sistemului de tragere a apei. Marcheaza masuratorile facut si taie conductele. Este important sa masori distanta dintre cele doua linii marcate cu pasla si sa adaugi 5 milimetri la masuratoarea facuta initial inainte sa le tai. Te sfatuim sa folosesti un suport stabil pentru a realiza toate aceste actiuni in conditii de siguranta.
La urmatorul pas trebuie sa debavurezi partile taiate ale tevilor cu un smirghel. Acest lucru te ajuta pentru ca faciliteaza introducerea in cadrul de sustinere. Ai grija sa indepartezi toate reziduurile. Introdu tijele filetate in cadrul de sustinere, permitandu-le sa depaseasca masurarea recomandata de producator (6 centimetri). Acopera furtunul si conducta de scurgere a apei cu sapun sau vaselina siliconica pentru a-ti fi mai usor atunci cand le introduci in vasul de toaleta. Pozitioneaza vasul cu fata la furtunuri si la tijele filetate, iar apoi introdu-l pe ele prin impingere ferma. Aplica, de asemenea, vaselina siliconica pe garnituri pentru o introducere usoara.
Daca esti curios la ce inaltime se monteaza un WC suspendat, iti vom spune ca acest lucru depinde de preferintele si nevoile tale. Cu toate acestea, exista un fel de inaltime standard la care se monteaza un WC suspendat si in care se incadreaza cam toate modelele de vase de toaleta suspendate pe care le gasesti pe piata: la o distanta de la 43 centimetri si pana la 48 de centimetri de podea.
Instalarea clapetei de control a apei
Taie drept sablonul de sustinere a clapetei de control a apei. Deschide robinetul de apa si pozitioneaza suportul. Exista o singura metoda prin care poti face corect acest lucru, si anume: lamele din plastic cu arc in jos. Nu uita sa il fixezi cu ajutorul suruburilor din pachet. Te poti ajuta de o surubelnita plata. Monteaza mecanismul pe suport, conecteaza furtunul si pune-l pe sasiu, apoi introdu placa din partea de jos. Iti recomandam sa pui o usoara presiune pe partea superioara, astfel incat sa poti configura totul corect, rapid si usor.
Finalizarea montarii vasului de WC suspendat
Chiar daca ai terminat procesul de montaj al vasului de WC suspendat impreuna cu toate celelalte componente si accesorii, te sfatuim sa testezi mecanismul de tragere a apei pentru a te asigura ca functioneaza in mod corespunzator.
Poti face o garnitura de silicon intre vasul de toaleta si garnitura cadrului cu pistolul extruderului. Netezeste garnitura cu degetul umed cu apa cu sapun si nu aplica nicio garnitura pe partea inferioara a vasului pentru a detecta orice scurgere. Instaleaza elementele de fixare ale trapei, insurubeaza-le si introdu capacele din plastic. Orienteaza-le in functie de locatiile lamelor.
Din acest moment, instalarea toaletei suspendate este finalizata. In cazul in care apare vreo problema, accesul la mecanism se face din clapeta de tragere a apei dupa indepartarea acesteia.
In acest articol ai aflat toti pasii pe care ar trebui sa ii urmezi in cazul in care te hotarasti sa iti montezi singur un WC suspendat acasa. Acum nu trebuie decat sa te asiguri ca ai toate elementele la indemana si sculele potrivite. Tendintele in materie de design interior sunt in continua schimbare, iar noi trebuie sa tinem pasul cu ele. Asa ca daca iti mai doresti sa schimbi si alte lucruri prin casa sau sa infrumusetezi si alte camere, te invitam in magazinul nostru online unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru un camin primitor, confortabil si durabil.
Sursa foto: freepik.com.
Comentarii